Er zijn verschillende redenen waarom je iemand op je zorgverzekering wilt bijschrijven. Bij de geboorte van je kind, je vindt het handig om met je partner samen op een polis te staan of omdat er een situatie verandert. Het is gebruikelijk om je gezinsleden op de polis bij te schrijven, maar ook pleegkinderen en andere familieleden kunnen bijgeschreven worden. Het is vooral belangrijk om voor jezelf na te gaan of de verzekering voor beiden goed aansluit. Je krijgt namelijk geen extra korting wanneer je met meerdere op één polis staat.

Wanneer kun je iemand bijschrijven op je zorgverzekering?

Meestal is het zo dat je alleen aan het einde van het jaar een gezinslid bij kunt schrijven. Diegene is dan meeverzekerd vanaf 1 januari, je kunt dus niet zomaar gedurende het jaar een ander bijschrijven.
Tussentijds bijschrijven kan in sommige gevallen wel. Zo kan dit natuurlijk gedurende het jaar wanneer je een baby hebt gekregen. Een pasgeboren baby wordt bijgeschreven op de datum van geboorte. Let hierbij wel op dat je hem of haar uiterlijk 4 maanden na geboorte aanmeldt, dit gaat dus niet automatisch. Tussentijds bijschrijven kan ook wanneer je iemand wilt bijschrijven die nog niet is verzekerd of als degene die je wilt bijschrijven nu ook medeverzekerde is op een andere polis.

Hoe gaat het in zijn werk?

Afhankelijk van waar je verzekerd bent, kun je op verschillende manieren iemand op je zorgverzekering bijschrijven. Je kunt telefonisch contact opnemen met je zorgverzekering, gegevens digitaal doorgeven via een mijn omgeving of schriftelijk middels een wijzigingsformulier. Houdt bij de bijschrijving de gegevens zoals initialen, geboortedatum en burger service nummer van de desbetreffende persoon bij de hand.

Houdt er rekening meer dat alleen de hoofdverzekerde iemand aan de zorgverzekering kan toevoegen, een medeverzekerde kan dit dus niet. Wanneer je een kind op de polis bijschrijft krijgt deze automatisch dezelfde basisverzekering en aanvullende verzekering van de hoofdverzekerde of hoogst verzekerde, dit is per verzekering verschillend. Bij een bijschrijving van een persoon boven de 18 jaar zul je ook moeten doorgeven welke verzekering diegene wilt. Je kunt dus met meerdere mensen op een polis staan en andere aanvullende verzekeringen kiezen.