Je bent 18 jaar geworden, dit brengt vele voordelen met zich mee. Je mag autorijden, legaal drinken en naar alle feestjes toe. Toch brengt volwassen worden ook extra verantwoordelijkheden met zich mee. Eén daarvan is een zorgverzekering. Eerst was je nog gedekt door je ouders, nu moet je het zelf regelen. Lees daarom hier wat je moet weten als je binnenkort een zorgverzekering af moet sluiten.

Ga je verder onder de verzekering van je ouders of kies je een eigen zorgverzekering?

Eerst is het belangrijk om een keuze te maken betreft wat het beste voor jou is. Je hebt namelijk twee opties: zoals eerder onder de verzekering van je ouders blijven, of een eigen zorgverzekering kiezen. Hierbij is het belangrijk dat je nagaat welke het beste voor jou is. Past de zorgverzekering van je ouders goed bij jouw behoeftes dan is dat fijn. Meestal is dit niet zo. Je kunt bijvoorbeeld extra tandartsbehandelingen nodig hebben of vaker dan je ouders naar de fysiotherapeut moeten. Dan is de optie om zelf een zorgverzekering af te sluiten het beste.

Kies zorgvuldig welk eigen risico bij jou past

Het volgende punt waar je goed op moet letten is de hoogte van je eigen risico. In Nederland is het laagst mogelijke eigen risico 385 euro. Dit betekent dat van alle kosten die je maakt je de eerste 385 euro zelf moet betalen. Je kunt dit eigen risico in stappen van 100 euro verhogen tot een maximum van 885 euro. Hoe hoger je eigen risico hoe minder je per maand betaalt. Je loopt echter wel meer kans op hoge kosten. De conclusie is om een laag eigen risico te nemen als je regelmatig met zorg te maken hebt en een hoog eigen risico te nemen als je bijna nooit in contact komt met zorg.

Je wordt 18, wanneer moet je jouw inschrijving klaar hebben?

Wanneer moet je de inschrijving voltooien? Normaliter heb je de mogelijkheid om van zorgverzekering te veranderen tussen midden november en 31 december. Verander je niets dan gaat je huidige verzekering het volgende jaar weer door. Nu je 18 bent is er een uitzondering. Zodra je jarig bent heb je een maand om een zorgverzekering af te sluiten. Doe je dit niet dan krijg je een boete. Snel regelen dus. De verzekering gaat na afsluiten de volgende maand in. Ben je dus 21 januari jarig dan gaat de verzekering in februari in.

Nu je weet waar je op moet letten kun je zorgverzekeringen vergelijken. Zo kom je erachter welke de beste zorgverzekering voor jou is.