Elk jaar kan je voor je zorgverzekering overstappen naar een andere zorgverzekeraar. Veel mensen zijn hier huiverig voor, omdat ze denken dat dit lastig is. Eigenlijk valt dat reuze mee. Met deze 5 eenvoudige stappen kan jij ook weloverwogen een zorgverzekering kiezen. Kritisch vergelijken loont, want zorgverzekeraars mogen zelf de hoogte van hun premie bepalen.

 

  1. Bepaal je behoefte aan zorg

 

Iedereen vanaf 18 jaar is verplicht zelf een basisverzekering af te sluiten. De overheid bepaalt wat er in dit basispakket zit. Dit gaat bijvoorbeeld om de zorgkosten voor huisarts, ziekenhuis, psychiater of apotheek. Je kan natuurlijk niet altijd van tevoren inschatten welke zorg je precies nodig zal hebben, maar voor sommige zaken weet je dit wel. Als je bijvoorbeeld nu al fysiotherapie behandelingen krijgt is het goed om te kijken naar een zorgverzekering die hier een gunstige dekking voor heeft. Zorgverzekeringen werken met gecontracteerde aanbieders. Het is ook belangrijk om te kijken of de zorgaanbieder waar jij nu al zorg ontvangt ook gecontracteerd is.

 

  1. Kies de hoogte van je eigen risico

 

Bij je zorgverzekering heb je te maken met een verplicht en een vrijwillig eigen risico. Dit is het bedrag dat je zelf aan zorgkosten moet betalen. Voor 2020 is het verplichte eigen risico vastgesteld op 385 euro. Voor het vrijwillig risico kan je zelf het bedrag bepalen. Hoe hoger je vrijwillige eigen risico, hoe lager je premie. Ook hier is het goed om te bedenken of je hoge zorgkosten verwacht het komende jaar, want dan kan een hoog eigen risico een behoorlijke kostenpost zijn. Ook na een ongeluk met een ziekenhuisopname ben je meestal je eigen risico wel kwijt.

 

  1. Kies je basisverzekering

 

Hoewel het basispakket bij elke zorgverzekering dezelfde zorgkosten dekt, zijn er wel grote prijsverschillen. Het is daarom zeker goed om premies en voorwaarden te vergelijken. Kijk hierbij ook naar de soort verzekering, natura of restitutie.

 

  1. Bepaal je behoefte aan een aanvullende verzekering

 

Naast de verplichte basisverzekering kan je een aanvullende verzekering afsluiten als je zorgkosten verwacht die niet in het basispakket zitten. Denk hierbij aan kosten voor fysiotherapie, maar ook een tandartsverzekering. Een aanvullende verzekering kan je afsluiten bij een andere zorgverzekeraar dan je basisverzekering

  1. Zorgverzekering kiezen

 

Er zijn heel veel zorgverzekeraars met allemaal verschillende voorwaarden. Wellicht zie je door de bomen het bos niet meer. Gelukkig zijn er handige vergelijkingssites. Op zo’n site kan je je zorgbehoefte invullen. Vervolgens krijg je een handig overzicht met de voor jou mogelijk gunstige zorgverzekeringen.

Als je deze 5 stappen volgt, gaat een zorgverzekering afsluiten jou ook zeker lukken