Ook wel eens last van amandelstenen en lukt het maar niet om er van af te komen? Amandelstenen zijn vrij hardnekkige witte brokjes die vastzitten in de groeven (crypten) van de amandelen. Diverse factoren hebben invloed op het ontstaan van amandelstenen.

Amandelstenen (formeel: tonsillolieten) bestaan onder meer uit celresten, voedselresten en bacteriën. Hoewel ze niet altijd klachten veroorzaken, kunnen ze flink stinken. Het vervelende is dat je dit zelf niet altijd doorhebt, maar je omgeving wel.

Het is dan ook goed om amandelstenen zo veel mogelijk te voorkomen en op tijd aan te pakken.

Het ontstaan van amandelstenen

De witte brokjes die je soms misschien tegenkomt achterop je tong komen meestal uit de amandelcrypten. De amandelen zijn kleine kliertjes achterin de keel die betrokken zijn bij het afweersysteem van het lichaam. Ze beschikken over kleine groeven waarin ziekmakers opgevangen en gedood kunnen worden.

Helaas lukt dat niet altijd. Wanneer er veel voedselresten en dode celresten ophopen, kunnen deze een beschermend laagje vormen rond de bacteriën. Terwijl de bacteriën zich voeden aan de stoffen en snel vermenigvuldigen, kan de lichamelijke afweer weinig beginnen.

Het gaat hierbij met name om de zogenaamde anaerobe bacteriën. Dit zijn bacteriën die onder zuurstofarme omstandigheden leven en groeien. Ze produceren afvalstoffen die zwavelverbindingen bevatten. Helaas zijn het juist deze stoffen die een erg nare adem kunnen veroorzaken (halitose genoemd).

Risicofactoren voor amandelstenen

Een aantal risicofactoren verhoogt de kans op het ontwikkelen van amandelstenen. Het ontstaan van de klontjes is nooit volledig te voorkomen, maar door de risicofactoren te elimineren kan deze kans wel aanzienlijk worden verkleind.

De volgende factoren kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van amandelsteentjes:

  • Slechte mondhygiëne
  • Veel zuivelproducten
  • Droge mond
  • Dagelijks alcohol- en koffiegebruik
  • Gebruik van mondwater op basis van alcohol
  • Verkoudheid of vergelijkbare allergische reacties neus

Vrijwel al deze risicofactoren kunnen vrij effectief aangepakt worden. Soms is dit zelfs voldoende om reeds bestaande amandelstenen aan te pakken. In veel gevallen is het echter beter om aanwezige amandelstenen te verwijderen.

Voorkomen van amandelstenen

Een behandeling is niet compleet zonder een probleem als amandelstenen in de toekomst ook zoveel mogelijk te voorkomen. We bespreken stap voor stap hoe de risicofactoren aangepakt kunnen worden.

Droge mond

In een droge mond is minder zuurstof aanwezig. Dit zorgt ervoor dat stinkende anaerobe bacteriën de overhand krijgen. Sommige mensen hebben van nature een drogere mond dan andere, maar er is altijd iets aan te doen.

De eerste stap is om dagelijks veel water te drinken. Veel mensen drinken zonder het door te hebben te weinig water per dag. Een andere goede optie is het nemen van keelpastilles. Neem het liefst pastilles die niet op basis van suiker werken, maar kies bijvoorbeeld voor Dr Katz lozenges.

Deze pastilles stimuleren de speekselklieren direct, terwijl ook het zuigen op de snoepjes zorgt voor een verhoogde speekselproductie.

Slechte mondhygiëne

Is er geen goede mondhygiëne, dan zijn er meer bacteriën aanwezig dan normaal. De aanwezigheid van bacteriën is niet erg en zelfs goed, maar bij een slechte hygiëne is de natuurlijke balans vaak verstoord.

De stinkende bacteriën krijgen de overhand. Ze vormen een vieze witte laag op de tong, creëren tandplak en kunnen in amandelstenen terechtkomen. Poets niet alleen de tanden goed, maar ook de tong met een speciale tongreiniger.

De Orabrush is een goede optie. De zachte haartjes halen ook bacteriën in de groeven van de tong weg. Losgekomen bacterielagen schuif je makkelijk weg met de plastic schraper. In tegenstelling tot een tandenborstel of slechte tongschraper, loop je niet het risico de tong te beschadigen met de Orabrush.

Zuivelproducten

Veel zuivelproducten, zoals melk en yoghurt, passen bij een gezond dieet. Zuivelproducten zitten echter ook boordevol zuren en eiwitten die een welkome voedingsbron vormen voor bacteriën. Nuttig je dagelijks veel zuivelproducten, dan vergroot je de kans op amandelstenen.

Overweeg om te minderen met zuivel of in elk geval de mond grondig te spoelen na de maaltijd. Zo komen de bacteriën minder in contact met de zuivelproducten en is de kans op witte brokjes kleiner.

Alcohol- en koffiegebruik

Zowel alcoholhoudende drank als koffie droogt de mond uit, waarbij met name alcohol een grote boosdoener is. Zoals gezegd leidt een droge mond tot een minder zuurstofrijke omgeving, waar enkele bacteriën zich prettig bij voelen. Het gevolg is dat je veel sneller last krijgt van halitose (slechte adem), eerder een aanslag op de tong ontwikkelt en ook meer risico loopt op amandelstenen.

Probeer te minderen met alcohol en koffie en je mond en keel zullen je dankbaar zijn!

Mondwater

Veel mondwaters geven een enigszins brandend gevoel, wat veel mensen associeren met reiniging. Een mondwater hoeft echter helemaal niet brandend aan te voelen om effectief te zijn. Sterker nog, dit brandende gevoel wordt vaak veroorzaakt door alcohol, wat de balans in de mond verstoort.

Kies liever voor een mondwater zonder alcohol, zoals Oxyd8 mondwater. Dit mondwater bevat geen alcohol en werkt op basis van actief zuurstof. Het is effectief, maar behoudt de juiste balans in de mond.

Neus snuiten bij verkoudheid

Bij een verkoudheid of soortgelijke reactie in de neus wordt er extra veel slijm geproduceerd. Een groot deel hiervan komt via de keel in de maag terecht. In de keel kan het echter ook bij de amandelen komen. Dit slijm zit vaak vol celresten, eiwitten en andere stoffen die stinkende bacteriën kunnen gebruiken om te groeien.

Als gevolg hiervan kunnen amandelstenen snel groeien tijdens een verkoudheid. Je kunt de terugloop van slijm deels voorkomen door regelmatig de neus te snuiten. Gebruik hierna California Breath Sinus Drops om direct de achtergebleven bacteriën aan te pakken.

Verwijderen bestaande amandelstenen

Een deel van de preventie van nieuwe amandelstenen bestaat uit het verwijderen van reeds aanwezige brokjes. Vanuit deze brokjes kunnen immers makkelijk bacteriën loskomen die nieuwe steentjes vormen.

Probeer daarom de amandelstenen te verwijderen. Gebruik hiervoor het liefst een speciaal hulpmiddel, waarmee je geen risico loopt de amandelen te beschadigen. Onder meer de volgende hulpmiddelen werken goed:

  • Tonsilfresh Cupping Glass
  • AE Dental Power Floss
  • AE Dental Tonsil Stone Removal tool
  • TonsilFresh Led Tool

 

Lees op de pagina amandelstenen zelf verwijderen uitgebreid wat deze hulpmiddelen doen en hoe je ze kunt gebruiken. Met de juiste maatregelen kun je zelfs hardnekkige amandelsteenproblemen effectief aanpakken.