Wanneer je last hebt van gehoorschade kan dit zomaar je leven beïnvloeden. Zo kan het zo zijn dat je slechter slaapt door de constante ruis of dat je continu mensen moet vragen of zij hun zin willen herhalen. Wanneer je last hebt van deze symptomen is het belangrijk om op tijd een specialist te bezoeken. Bezoek deze website voor het maken van een directe afspraak met een audicien. Toch is het soms beter om direct een dokter op te zoeken, bijvoorbeeld wanneer je spontaan heel veel pijn hebt in je oor of last krijgt van klachten die gepaard gaan met gehoorschade. Hieronder lees je hier meer over en hoe je moet handelen wanneer je last krijgt van gehoorschade.

Acute gehoorschade: onderneem direct actie

Zodra je acuut last krijgt van symptomen van gehoorverlies zoals oorsuizen of overgevoeligheid voor geluid, is het belangrijk om zo snel mogelijk hulp te zoeken bij een dokter of bij een van de Van Boxtel hoorwinkels. Het is namelijk zo dat de eerste drie dagen na het oplopen van het trauma cruciaal zijn voor het herstel van je oren. Je zult dus na het bezoekje bij een dokter wellicht medicatie krijgen of een speciale behandeling ontvangen. Deze behandelingen zorgen voor het stimuleren van het herstel van de haarcellen die in het slakkenhuis van je oor zitten. Hiermee ben je dus al voor een deel flink gered. Het is het beste om direct naar een neus, keel- en oorarts (NKO-arts) te gaan, omdat zij hier voldoende expertise in hebben. Wanneer zij geen tijd voor je hebben, zul je het moeten doen met de spoedafdeling van het ziekenhuis.

Langer last van gehoorschade? Handel toch

Heb je al een langere tijd last van oorsuizen, gehoorverlies of overgevoeligheid? Twijfel dan niet langer en neem contact op met je huisarts. Hij of zij kan namelijk kijken hoe erg de schade is, en je eventueel doorverwijzen naar een specialist. Bovendien kun je bij veel hoorwinkels terecht voor een hoortest. Deze is helemaal gratis. Door dit te doen kun je een idee krijgen van hoe erg de schade is die je hebt opgelopen en of je eventueel een hoortoestel moet aanschaffen. Het is vervolgens wel zo dat je het beste bij een NKO-arts langs moet gaan om de oorzaken van dit gehoorverlies uit te zoeken. Sommige gehoorschade is namelijk definitief, terwijl andere soorten gehoorverlies soms te verhelpen zijn met een medische ingreep.

Het doen van een medische ingreep

Wanneer je last hebt van schade in je middenoor of je uitwendige oor, kan dit gemakkelijk verholpen worden door een medische ingreep. Dit wordt vaak veroorzaakt door bijvoorbeeld een prop oorsmeer dat de gehoorweg blokkeert. Daarnaast heb je ook gehoorschade in je binnenoor, wat wel definitief is en dus niet verholpen kan worden. Hiervoor zul je een gehoorapparaat moeten aanschaffen. Wanneer je last hebt van gehoorschade is het dus belangrijk dat je op tijd uitzoekt welke schade jij hebt opgelopen en of dit te verhelpen is.