Een bezoek aan de tandarts is niet voor iedereen even makkelijk. Best logisch, want een bezoek aan de tandarts kan onprettig zijn of zelfs beangstigend. Voor sommige mensen is een bezoek aan de angst zelfs gekoppeld aan paniek en extreme angst voor de tandarts. Hier is tegenwoordig gelukkig een oplossing voor: de angsttandarts.

Waarom zijn we bang voor de tandarts?

Angst voor de tandarts komt veel voor in Nederland. Het Academisch Centrum voor Tandheelkunde te Amsterdam heeft onderzocht hoeveel volwassenen bang zijn tijdens een bezoek aan de tandarts. Dit bleek maar liefst om 2 miljoen mensen te gaan. De reden dat men bang is voor de tandarts kan verschillende oorzaken hebben: onzekerheid over wat de behandeling precies in houdt, angst voor pijn tijdens de behandeling en/of vervelende ervaringen uit het verleden. Verhalen van anderen of angst voor het verliezen van tanden kan ook een reden zijn voor mensen om het bezoek aan de tandarts uit te stellen of helemaal niet meer durven opdagen.

Tandarts voor angstige patiënten

Heb je last van angst voor de tandarts? Overweeg dan om een angst tandarts te bezoeken. Deze tandarts is speciaal getraind voor het behandelen van mensen die angstig zijn voor de tandarts. Mocht je hier last van hebben, overleg dit dan met je tandarts, dan kan hij of zij je eventueel doorverwijzen.

Wat doet een angst tandarts?

De angsttandarts heeft een belangrijk doel: het geruststellen van de patiënt. Je wensen en behoeften zijn zeer belangrijk. Omdat de angsttandarts veel ervaring heeft met angstige patiënten, kan hij goed inschatten met welke problemen je zit en wat voor oplossingen hiervoor zijn.

Ontspanning door middel van lachgas

Voor extreem angstige patiënten wordt soms lachgas toegepast tijdens de behandeling. Hiermee blijf je wel bij bewustzijn, maar zal je je meer ontspannen voelen.

Lichte narcose

Uiteraard kunt je last hebben van extreme angst: in dit geval kan een lichte narcose een optie zijn. Met een lichte narcose slaap je tijdens de behandeling. Omdat de verdoving niet te zwaar is, kunt je na de behandeling onder toezicht terug naar huis.

Van tevoren weten waar je aan toe bent

Bij een angsttandarts weet je van tevoren goed waar je aan toe bent. De tandarts zal namelijk van tevoren duidelijk uitleggen wat de behandeling precies in houdt. Ook is het mogelijk om tijdens de behandeling even te pauzeren.