Wanneer mensen zich zorgen maken over pijn of over de tandarts in het algemeen, kiezen ze vaak voor wat soms slaaptandheelkunde wordt genoemd. Tijdens de operatie wordt er voor gekozen om een verdoving toe te passen. Informeer naar de mogelijkheden en praat vervolgens met je tandarts over de juiste verdoving voor je volgende ingreep.

Wat is tandheelkundige verdoving?

Tandheelkundige verdoving omvat een verscheidenheid aan technieken die worden gebruikt om een patiënt te kalmeren voor en tijdens een tandheelkundige ingreep of om patiënten comfortabeler te maken tijdens lange ingrepen. Je bent waarschijnlijk bekend met lachgas, dat veel mensen ontvangen voor tandheelkundige ingrepen zoals het krijgen van kronen of wortelkanalen. Tandheelkundige verdoving is echter een gevarieerder en complexer gebied dan alleen maar lachgas, met veel mogelijkheden voor patiënten die zich ongerust voelen of zelfs bang zijn om naar de tandartspraktijk te gaan.

Lachgas

Lachgas wordt gebruikt om patiënten te ontspannen tijdens tandheelkundige ingrepen. Je blijft bij bewustzijn bij het innemen van lachgas, maar omdat het een gas is, verdwijnt het zeer snel als je stopt met inademen. Patiënten die alleen lachgas als kalmerend middel krijgen, mogen na een ingreep vaak zelf naar huis rijden.

Wanneer je lachgas krijgt, geeft de tandarts je een neusapparaat waardoor je het gas inademt. De effecten zijn zeer mild en je zult het gas heel snel gaan voelen, soms al na 30 seconden nadat je begint in te ademen. Sommige patiënten ontspannen zich voldoende met lachgas en hebben geen andere vorm van sedatie nodig. Andere patiënten hebben lachgas nodig bovenop orale sedatie.

Orale verdoving

Bij orale verdoving krijgt je een voorgeschreven dosis van een verdoving voor de operatie. Afhankelijk van de operatie kunt je de avond ervoor één pil nemen en één pil een uur voor de ingreep, of anders zoals voorgeschreven door je tandarts of arts. Bij dit type verdoving blijft je wakker tijdens de ingreep, maar ontspant je aanzienlijk. Patiënten met een hogere mate van angst vaak profiteren van dit soort tandheelkunde.

Hoewel je wakker bent tijdens de ingreep, herinneren de meeste patiënten zich na de afspraak weinig of niets meer. Afhankelijk van je geval kunt je tijdens je orale sedatie worden aangesloten op apparatuur die je hartslag, bloeddruk en ademhaling bewaakt, of hebt je dat soort bewaking niet nodig. Het hangt af van factoren die je tandarts zal bepalen. Het kalmerend middel laat je slaperig aanvoelen, maar de volgende dag zijn alle effecten uitgewerkt.