Tandartspraktijken hebben vaak meerdere specialisten in dienst, waaronder een endodontoloog. Wat doet deze specialist precies en met welke klachten kan endodontologie je verder helpen?

 

De specialisatie

Endodontologie is een specialisatie binnen de tandheelkunde. Tandartsen kunnen na hun algemene opleiding tandheelkunde kiezen om zich verder te specialiseren, de opleiding endodontologie duurt 3 jaar. Daarna zijn de afstudeerders officieel tandarts-endodontoloog (TE) en kunnen ze zich aansluiten bij de Nederlandse Vereniging voor Endodontologie (NVvE).

 

Endodontologie

Bij endodontologie is de tandarts gespecialiseerd in het binnenste van een tand of kies. In het algemeen gaat het om ingewikkelde wortelkanaalbehandelingen. Tanden en kiezen bestaan uit zenuwen en bloedvaten, gezamenlijk wordt dit pulpa genoemd. Als er hier een ontsteking ontstaat in het wortelkanaal kan dit deel van de mond erg gevoelig en pijnlijk worden. Als de tandarts inderdaad een ontsteking in de zenuw constateert voert de behandelaar vaak eerst zelf de behandeling uit, bij complexe situaties wordt u vaak verwezen naar een endodontoloog. Soms zorgt de tandarts er tijdens een eerste behandeling voor dat de pijn verdwijnt, vervolgens volgt tijdens een latere behandeling de reiniging van het wortelkanaal.

 

Behandeling door een endodontoloog

Tijdens een behandeling door een endodontoloog gaat de behandelaar eerst op zoek naar het ontstoken weefsel. Door gebruik te maken van een operatiemicroscoop kan de gespecialiseerde tandarts heel gedetailleerd in de tandwortel kijken. Na het weghalen van de ontsteking reinigt de endodontoloog het gehele wortelkanaal. Vervolgens wordt de ruimte opgevuld, zodat bacteriën geen kans meer hebben om opnieuw een infectie te veroorzaken. De duur van de behandeling hangt af van de omvang van de ontsteking, soms zijn er meerdere kanalen ontstoken. Zo kan een complexe behandeling tot wel drie uur duren.

 

Een endodontoloog is dus een gespecialiseerde tandarts. Als het nodig is zal je eigen tandarts je doorverwijzen naar een endodontoloog in de regio. Sommige grotere tandartspraktijken hebben een eigen specialist in dienst.